Elämässä tulee väistämättä hetkiä, jolloin liikunta jää tauolle. Syitä voi olla monia: pitkittyneet flunssakierteet, työstressi, arjen kiireet, loukkaantuminen tai raskaus. Joskus voimat eivät riitä liikuntaan, vaikka kuinka kaipaisikin liikkumisen tuomaa hyvää oloa. Kun tauko venyy viikoiksi tai kuukausiksi, voi tuntua siltä, että kaikki kehon voimat ovat kadonneet. Keho saattaa tuntua raskaalta, ja ajatus liikkeelle lähtemisestä tuntuu mahdottomalta.
Tiedän tämän tunteen omasta kokemuksestani ja ymmärrän, miten lannistavalta tällainen tilanne voi tuntua – varsinkin, jos liikunta on ollut yksi tärkeimmistä työkaluista henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.
Mutta mitä tapahtuu, kun liikunta ei olekaan hetkeen mahdollista? Entä jos liikunnan tuomat hyvän olon hormonit jäävät tauolle? Tämä voi olla juuri oikea hetki tutkia muita tapoja vahvistaa henkistä hyvinvointia ja löytää uusia työkaluja stressinhallinnalle.
Miten palasin liikunnan pariin vakavan raudanpuutteen jälkeen
Raudanpuutteen aiheuttama uupumus vei minulta kaikki voimat, ja liikunta, joka aiemmin oli iloa ja energiaa tuova osa elämääni, tuntui ylivoimaiselta. Kehoni tuntui vieraalta ja pystyvyyden tunteeni heikkeni – en tuntenut itseäni enää samaksi ihmiseksi. Oli päiviä ja viikkoja, jolloin jaksoin liikkua aktiivisemmin, mutta toisinaan iski seinä vastaan, eikä kehon voimat riittäneet liikuntaan.
Tämä matka on opettanut minulle paljon omien rajojen tunnistamisesta ja omien voimavarojen varjelemisesta. Edelleen kamppailen raudanpuutteen kanssa, mutta onneksi arvoni ovat nyt sillä tasolla, että pystyn jälleen liikkumaan säännöllisesti, kehittymään treeneissä ja nauttimaan liikkumisesta.
Aloittaessani liikunnan uudelleen huomasin, kuinka liike alkoi vähitellen palauttamaan voimaa ja iloa – ei pelkästään treeneihin, vaan myös arkeen ja työhön. Tämä kokemus on muistuttanut, miten tärkeää on olla itselleen armollinen ja edetä oman kehon tahdissa. Pakottamalla tai "itsensä piiskaamalla" ei pääse kovinkaan pitkälle. Kokonaisvaltainen hyvinvointi alkaa siitä, että kuuntelee ja kunnioittaa oman kehon viestejä. Vaikka kuinka se voikaan olla haastavaa alussa.
Kolme vinkkiä liikunnan uudelleen aloittamiseen tauon jälkeen:
1. Aloita rauhallisesti ja aseta realistiset tavoitteet
Lähde liikkeelle maltillisesti. Pitkien treenien sijaan kokeile lyhyitä, esimerkiksi 15–20 minuutin kävelylenkkejä tai kevyitä liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoituksia. Tärkeintä on, että keho saa tottua liikkeeseen uudelleen. Ymmärrän, että voi olla todella turhauttavaa aloittaa näin varovaisesti, erityisesti jos olet tottunut liikkumaan intensiivisemmin. Mutta hiljaa hyvää tulee – jokainen pieni askel vie sinua eteenpäin.
2. Kuuntele kehoa ja etene omaan tahtiin
Uudelleen aloittaminen ei tarkoita heti täysillä suorittamista tai itsensä koville laittamista. Kuuntele kehoasi ja anna itsellesi lupa edetä ilman vertailua muihin ihmisiin. Arvosta pieniä edistysaskeleita ja anna kehollesi aikaa palautua. Kehon tarpeiden kuuntelu auttaa tunnistamaan, milloin voit lisätä haastetta ja milloin on parempi levätä.
3. Luo motivoivia rutiineja
Liikunnan säännöllisyys syntyy helpommin, kun löydät itsellesi mieluisia tapoja liikkua. Se voi olla aamuinen kävelyhetki, osallistuminen liikuntakurssille tai iltapäiväinen lenkki ystävän kanssa. Nämä pienet hetket voivat pian muuttua päivän tai viikon kohokohdiksi.
Matka voi olla hidas – ja se on täysin ok
Joskus edistyminen voi tuntua hitaalta tai epätasaiselta, mutta se ei tarkoita epäonnistumista. Pienet, säännölliset askeleet vievät pitkälle, ja ajan myötä huomaat, kuinka liikunta palauttaa energian ja hyvinvoinnin elämääsi. On luonnollista, että matkaan kuuluu takapakkia ja uusiakin haasteita. Muista, ettet ole yksin tässä matkassa – moni meistä on joutunut pitämään taukoa liikunnasta jossain vaiheessa, erityisesti nyt flunssakauden aikaan. Pienin askelin eteenpäin – ja hiljaa hyvä tulee, lupaan sen.
Tammikuussa 2025 alkavat liikuntakurssini tarjoavat tukea ja kannustusta liikunnan uudelleen aloittamiseen. Lue lisää kursseista tästä >>
#liikunta #elämäntapamuutos #hyvinvointi #liikunnanilo #treeni #fannyindola #kokkola #liikuntakokkola #naistenliikunta #liikuntakurssi #liikuntaryhmä #arjenhyvinvointi